Članak objavljen: 14.08.2020

Važne razlike između fizičke i internet prodavnice

Online prodavnice predstavljaju inovativne platforme koje povezuju kupca i prodavca. Digitalno poslovanje poslednjih godina postalo je veoma popularno. Samim tim došli smo do situacije da je ovaj vid kupovine i prodaje potrebno ograditi zakonom. Nacrt novog zakona o trgovini i Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskoj trgovini vrlo detaljno uređuju načine na koje se elektronska trgovina obavlja, sve njene oblike i modele, kao i sve obaveze trgovaca koji su se odlučili za online poslovanje. Bilo kako bilo, izrada internet prodavnice je korak na koji bi trebalo da se odluči svako ko želi da unapredi svoje poslovanje.

 

online prodavnica

 

Digitalno poslovanje i njegova važnost


Uređenjem zakonodavnog okvira u ovoj oblasti, digitalno poslovanje je svakako dobilo na značaju. To je veoma važno, s obzirom na to da se danas mnogo ljudi odlučuje za online kupovinu koju žele da obave na bezbedan način. Sa druge strane, svedoci smo da vlasnici mnogih prodajnih objekata nisu ispratili sve inovacije koje je digitalizacija donela sa sobom, pa tako i dalje očekuju da kupac sam dođe u prodavnicu. To se ne dešava tako lako, pogotovo u situacijama finansijskih kriza. Ono što je potrebno jeste da vi dovedete kupca i predstavite mu svoj asortiman. Upravo zbog toga je online poslovanje u prednosti. Ekspanzijom interneta i marketinških alata u stanju smo da ispratimo kretanje vaše publike kroz online svet. Na veoma precizan način danas možete da znate šta tačno vaša publika pretražuje na internetu i upravo to da im i prodate.

 

U čemu se razlikuju fizička i online platforma?


Internet prodavnica predstavlja vid olakšice svima onima koji žele da uštede vreme. Ovo je način prodaje robe i pružanja usluga, gde se prodaja zapravo odvija sa druge strane ekrana, odnosno izvan standardnog prodajnog objekta. Prva sličnost je ta da se trgovina može realizovati na kako na veliko tako i na malo. Dakle, možete imati maloprodaju usmerenu ka fizičkim licima i veleprodaju – usmerenu ka firmama. Takođe, još jedna važna stvar su cene. Po zakonu, sve cene moraju biti transparentne i izražene u onoj valuti koja je u skladu sa tržištem. Međutim, prednosti koje online poslovanje nudi su velike.

Prva i najveća prednost je ta da kao poslodavac nećete morati da plaćate radnike, niti prostor. Vaša platforma, odnosno internet prodavnica automatizovano će raditi 24h i svakodnevno primati porudžbine dok vi spavate. Iako ćete na početku morati da uložite novac u njenu izradu, internet prodavnica će vam se na duge staze veoma isplatiti. Još jedna njena prednost jeste ta što ne morate robu prodavati samo u svom gradu. Pošiljke možete slati po teritoriji čitave zemlje, a ukoliko se odlučite i za inostranstvo – vaše tržište može biti ceo svet. Izrada online prodavnice omogućava vam da sakupite potrebne informacije o svojim potrošačima/korisnicima i da upoznate njihove navike, što će vam u velikoj meri pomoći prilikom kreiranja E-mail kampanja i kampanja na društvenim mrežama. Online prodavnica je najbolji način kojim možete poboljšati komunikaciju sa svojim kupcima, pratiti njihovo online kretanje i unaprediti prodaju. Izrada online shop-a je najlakši i najbrži način da kontinuirano budete povezani sa svojom ciljnom grupom.

 

online poslovanje prodavnica

 

Kakva izrada internet prodavnice dovodi do uspeha?


Vaša internet prodavnica mora da bude dobro napravljena, da odgovara vašem brendu, da bude tehnički optimizovana za web i da bude reprezentativna. Samo tako ćete, uz kvalitetan proizvod, privući i zadržati korisnike. Ukoliko se odlučite da izrada internet prodavnice od početka bude prepuštena stručnom timu, možete biti sigurni da će vaši proizvodi ili usluge biti predstavljeni na pravi način. Prvo pitanje koje se postavlja kada se pomene izrada internet prodavnice jeste njena cena. Međutim, da bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo povući paralelu sa fizičkom prodajom.

Kada pronađete idealan prostor za svoj butik, prvo bi trebalo da ga okrečite, unesete nameštaj i uglancate. Tek nakon što uložite u njega možete očekivati rezultate. Isto je i sa internet prodavnicom. Ako je loša izrada internet prodavnice – cena se ogleda u smanjenom profitu, izgubljenim korisnicima, nenadoknadivim resursima. Cena najviše zavisi od toga za koji web shop ćete se odlučiti – da li za „open source“, ili za „custom“ internet prodavnicu. Prva varijanta predstavlja jeftiniju opciju, ali na uštrb kvaliteta. Druga je pak skuplja, ali je to dugoročno bolje rešenje. Omogućuje vam visok nivo sigurnosti, brzo učitavanje stranica i pogodna je za veliku količinu kategorija.

Ukoliko imate pitanja na koja nismo odgovorili ovim tekstom, kontaktirajte nas i vrlo rado ćemo odgovoriti na sve vaše upite.


 

Komentari
Dusica
28.08.2020
Internet prodavnice su budućnost. Pri tome štedi se vreme koje je svima dragoceno.
UKLJUČI SE, OSTAVI KOMENTAR


Negativni ili pozitivni, svi komentari će biti objavljeni.
facebook komentari