PRILAGOĐEN DIZAJN - RESPONSIVE WEB DIZAJN

 

Izrada web aplikacija i razvoj - Web resposive dizajn RAZVOJ NOVIH TEHNOLOGIJA jednostavno nameće potrebu za promenama i prilagođavanjem pristupa online nastupu preduzeća. Desktop računare u dobroj meri su zamenili laptop računari, a već odavno sajt je dostupan i vidljiv na mobilnim uređajima, kao i tabletima.

 

POČELO JE SA ČITANJEM NOVINA U AUTOBUSU kada su portali koji se bave vestima prvi uočili potrebu za prilagođavanjem stranica sajta odnosno izradom web aplikacija za mobilne uređaje. Danas, u zavisnosti od delatnosti, broj posete putem mobilnih uređaja je često veći od broja poseta sa računara.


IZRADA WEB APLIKACIJA ILI PRILAGOĐAVANJE  DIZAJNA svakako podruzumeva dodatne poslove dizajna i programiranja na sajtu. Sajt treba automatski da prepoznaje uređaj posetioca i shodno tome ga preusmerava na prilagođenu verziju sajta. Verzija sajta prilagođena mobilnom telefonu je svedenija verzija zbog brzine učitavanja.

 

 

 

RESPONSIVE WEB DIZAJN

 

 1. IZBOR METODE PRILAGOĐAVANJA

  Postoje dva različita pristupa - Responsive web dizajn ili izrada posebnih mobilnih web stranica. Prvi pristup, responsive web dizajn, je zahtevniji sa stanovišta grafičkog dizajna. Mora da se vodi računa o dimenzijama i rasporedu elemenata, te se zapravo prvo dizajnira za najmanju rezoluciju (mobilni teleofoni 320px širina), a zatim se dizajnira sve do najveće rezolucije desktop monitora (1920px širina). Ovaj pristup nosi određena ograničenja po pitanju dizajnerske slobode. Drugi pristup je izrada posebnih web stranica sa modifikovanim dizajnom i sadržajem, i on dozvoljava potpunu slobodu, pa čak i različit dizajn i izbor detalja prikaza.

 2. DIZAJN PREDLOG - MOCK UP

  U slučaju da ste odabrali uslugu responsive web dizajna, prilikom usvajanja pokazujemo Vam kompletno rešenje koje podrazumeva kako će stranice web sajta da izgledaju na mobilnom telefonu, tabletu i monitoru računara. Nakon usvajanja pristupa se programiranju sajta za monitor, a zatim se dizajn prilagođava i testira na mobilnim i tablet uređajima.

NAJČEŠĆA PITANJA

 

 • RESPONSIVE WEB I MOBILNE  WEB APLIKACIJE?

  Mobilne web aplikacije su bile hit do pojave HTML5 i CSS3 programskih jezika, odnosno dok se nisu razvili internet pretraživači. Danas Vam u većini slučajeva mobilna web aplikacija nije potrebna, naročito kada se radi o web prodavnicama. Izrada web aplikacije je bitno skuplja od prilagođavanja sajta (responsive web dizajn).

 • PRILAGOĐAVANJE IPHONE UREĐAJIMA?

  Na žalost još uvek ne postoji pravi internet standard, te je za responsive web dizajn potrebno više vremena za izradu i testiranje na različitim uređajima i verzijama. Prilagođen dizajn podrazumeva posebno prilagođavanje za iPphone i Andorid. U slučaju da se odlučite za web aplikaciju, izrada android aplikacija se radi posebno, a posebno za iphone uredjaje.

 • DORADE DIZAJNA ZA RESPONSIVE WEB?

  Ukoliko Vaš sajt nije prilagođen ili ste se zbog budžeta odlučili za primarno dizajn rešenje, u svakom momentu se možete odlučiti za prelazak na responsive web dizajn, odnosno prilagođavanje sajta mobilnim uređajima.

Preuzmi popuni - dizajn upitnik
 

RESPONSIVE WEB DIZAJN JE SADAŠNJOST

 • Upotreba mobilnih uređaja za pregledanje online sadržaja je u velikoj ekspanziji
 • Posetioci putem mobilnih uređaja su razmaženiji, ali su odaniji
 • Do mobilnih posetilaca se lakše stiže putem blogova i aktivnosti na društvenim mrežama
 • Responsive web sajtovi su bolji za SEO optimizaciju
 • Responsive prilagođeni sajtovi se brže učitavaju
 • Responsive web stranice se prilagođavaju rezoluciji ekrana, a ne tipu uređaja. Razvojem novih tehnologija i uređaja vaš sajt neće zastareti.

Saznaj više o prednostima responsive web dizajna.
Responsive web dizajn - prilagodjavanje sajta mobilnim i tablet uredjajima