Članak objavljen: 23.11.2021

Kako da optimizujem svoju online prodavnicu? – 9 SEO saveta

Кao vlasnici prodavnica e-trgovine, svi imamo svoje prioritete, ali kada je reč o performansama onlajn prodavnice, čini se da su svi na istoj talasnoj dužini. To je zato što sam opstanak sajta za e-trgovinu zavisi od toga kako on funkcioniše umesto od onoga što isporučuje. Čak i najbolje dizajniran sajt koji nudi najtraženije proizvode neće predstavljati mnogo, ako ne može da privuče pravu publiku. Stoga na scenu stupa seo optimizacija sajta.

 

kocept-prodaje-putem-interneta

 

U pitanju je spoj metoda i tehnika, koje mogu pomoći uspehu online prodavnice povećavajući organski saobraćaj na sajt i stopu konverzije. Što je veći onlajn saobraćaj, veće će biti stope konverzije a to će rezultirati većim prihodima i profitom. Suprotan je slučaj sa smanjenim saobraćajem na mreži što dovodi do slabih performansi onlajn prodavnice. U nastavku ćete naučiti kako se radi seo optimizacija sajta, i naučiti da optimizujete svoju onlajn prodavnicu za povećanje prihoda i profita putem interneta.

 

1. Izaberite pravi domen

 

Važnost odabira pravog domena od presudne je važnosti za uspeh vašeg sajta. Ono ime domena koje odaberete treba da bude povezano sa onim što nudite kupcima. Na primer, ako prodajete cipele i sandale, morate se uveriti da ime domena sadrži jedan ili više proizvoda koje nudite na svojoj veb stranici.


Zapamtite, što je ime domena kraće, vašim kupcima će biti lakše da ga zapamte. Dakle, ako planirate da pokrenete prodaju usluga ili proizvoda na internetu, neka ime domena sajta sadrži ključnu reč, koja aludira na vašu ponudu koju nudite.


2. Uključite ključne reči koje su relevantne za vašu oblast

 

Da biste poboljšali performanse online prodavnice, morate da uključite relevantne ključne reči u sadržaj svoje veb stranice, što je veoma važno kada je u pitanju seo optimizacija sajta. Кljučne reči treba da budu uključene u naslove stranica, tekstove, proizvode, kao i meta opise.


Uključivanje relevantnih ključnih reči će obezbediti da vaš sajt privuče pravu ciljnu publiku, dok će korišćenje ključnih fraza sa velikim brojem pretraživanja na mesečnom nivou, dati sajtu više šansi da dobije maksimalan broj posetilaca. Možete da dobijete detaljne informacije o utiscima relevantnih ključnih reči koristeći Google alate.

 

Samo imajte na umu da treba da izbegavate preteranu upotrebu ključnih reči u sadržaju svog sajta, inače će Google kazniti vašu veb stranicu, i smestiti je na nižu poziciju u rezultatima pretrage. Morate pokušati da održite gustinu ključnih reči na 1% na jednoj stranici da biste bili u sigurnoj zoni.


3. Učinite kontakt informacije vidljivim za posetioce

 

Ako vas zanima kako se radi seo optimizacija sajta, sledeći savet će vam pomoći u tome, a on glasi da na svakoj stranici sajta istaknete kontakt informacije i učinite ih lako uočljivim javnosti. Preporuka je da ih postavite u samo zaglavlje veb stranice, što će olakšati posetiocima da vas kontaktiraju kako bi dobili više informacija o proizvodu ili usluzi, i na kraju obavili kupovinu.

 

čovek-drđi-kreditnu-karticu


4. Prikažite proizvode na glavnoj stranici

 

Prema istraživanju potrošača, oko 71% kupaca više voli da proizvod bude prikazan na početnoj strani sajta, što je veoma važan faktor pri kupovini na onlajn prodavnici. Stoga bi trebalo da razmislite o predstavljanju svojih najpopularnijih proizvoda na ovaj način, da biste pozitivno uticali na performanse svoje online prodavnice.


5. Fokusirajte se na izgradnju linkova

 

Izgradnja linkova je jedan od najvažnijih faktora za povećanje rangiranja na pretraživačima i organskog saobraćaja. Naime, Gugl je taj koji određuje popularnost vašeg sajta, na osnovu količine visokokvalitetnih veza koje vode na različite stranice vaše veb lokacije. Što je vaša onlajn prodavnica popularnija u pogledu ulaznih veza, to će njeno rangiranje u SERP-ovima biti bolje.


6. Optimizujte vreme učitavanja stranice

 

Brzo ili sporo učitavanje stranice odnosi se na vreme, koje je potrebno sajtu da prikaže svoj sadržaj na monitoru, a brže učitavanje će svakako stvoriti prijatnije korisničko iskustvo. Ovo će obezbediti korist vašoj onlajn prodavnici na dva načina:

  • To će smanjiti stopu posete samo jedne stranice koja se odnosi na ljude koji odmah napuštaju sajt zbog sporog vremena učitavanja
  • Poboljšaće rangiranje na pretraživačima jer Google, one sajtova sa većom brzinom učitavanja stranica, postavlja više u rezultatima pretrage

Кrajnji rezultat će biti poboljšane performanse onlajn prodavnice zbog povećanog saobraćaja na mreži i stope konverzije.


7. Postavite mapu sajta da biste poboljšali vidljivost u pretragama

 

Da bi vas drugi lakše pronašli na internetu, jedan od prvih koraka koje morate primeniti jeste da postavite mapu sajta na Guglu, da bi se njegova vidljivost poboljšala. Pored Gugla, tu su i Yahoo! i Bing, koji koriste mape sajtova da bi odredili koji sadržaj da uključe u svoje pretraživače. Ako budete sledili ovaj savet, omogućićete brauzerima da pravilno indeksiraju sve vaše veb stranice, što će rezultirati povećanjem performansi prodavnice.

 


8. Testovi od 10 sekundi

 

Većina posetilaca na mreži napusti sajt za oko 10 sekundi, ako ne naiđu na zanimljiv predlog. Da biste pravilno procenili sajt, morate se staviti u kožu kupaca i postaviti sebi sledeća dva pitanja:

  • Da li želim da ostanem na sajtu duže od 10 sekundi?
  • Da li sajt nudi jasnu ponudu vrednosti, tj. zašto bi trebalo da kupujem sa ovog sajta?

Ako ne možete da odgovorite ova pitanja, vreme je da razmislite o preuređenju svoje onlajn prodavnice i da se zapitate kako se radi optimizacija sajta. Ako vam treba stručniji pristup ovoj oblasti, jer niste sigurni šta je seo optimizacija sajta, budite slobodni da nas kontaktirate, da bismo zajedno odredili oblastii u okviru kojih treba da se poboljšaju performanse vaše online prodavnice.


9. Rešavanje potencijalnih problema

 

Кao vlasnik veb stranice, trebalo bi da budete empatični prema osećanjima kupaca. Drugim rečima, bilo bi dobro da se proaktivno bavite potencijalnim problemima i primedbama u vezi sa proizvodom da biste poboljšali performanse svoje onlajn prodavnice. Velikodušna politika vraćanja i zamene pružiće garanciju kupcima da će im kompanija nadoknaditi štetu u slučaju kvara na proizvodu, što rezultira poboljšanim performansama na mreži.


Кupci su uvek u potrazi za specijalnim ponudama kako bi uštedeli na kupovini, a prodavci su ti koji žele više zaraditi. Hajde onda da se nađemo na polovini puta i predložimo vam savet koji će ići u korist obe strane. Naime, možete značajno da poboljšate učinak svoje onlajn prodavnice nudeći promotivne ponude i popuste kupcima tokom posebnih prilika kao što su Nova Godina i Božić.


Dakle, sledeći put kada krenete da dizajnirate svoj sajt za onlajn prodaju, uverite se da ste primenili sve gorepomenute savete, da biste nadmašili i nadmudrili svoje konkurente na internetu.


Da zaključimo...

 

U suštini, jedna od najvećih prepreka za postizanje odličnog iskustva kupovine na mreži je, zapravo, zastareo sajt. Ako su prvi utisci kupaca o onlajn prodavnici da je spora, starijeg izgleda, i koja se ne prikazuje dobro na njihovom telefonu, onda će najverovatnije napustiti taj sajt i kupiti od konkurencije.


Održavanje onlajn prodavnice ažurnom je veoma važno, radi kontinuiranog rasta saobraćaja na vašem sajtu i povećanja stope konverzije e-trgovine, te se seo usluge nameću kao pravi odgovor.

 

Trendovi na mreži se stalno menjaju, tako da možete razmisliti da uložite u kurs koji se tiče pitanja kako se radi seo optimizacija i tako naučiti da samostalno poboljšavate performanse svog sajta ili ipak kontaktirati naš stručni tim za detaljnu analizu vašeg sajta i seo usluge, koje su vam potrebne.


Za više informacija o našim uslugama, budite slobodni da nas kontaktirate na tel: +381 11 403 86 03.

 

 

 

 

 

Komentari
UKLJUČI SE, OSTAVI KOMENTAR


Negativni ili pozitivni, svi komentari će biti objavljeni.
facebook komentari