Članak objavljen: 17.02.2015

PROMOCIJA INTERNET PRODAVNICE

Autor: Marija Gojković - *nbgteam

 

Svako ko se upustio u samostalnu izradu i promociju internet prodavnice, shvatio je da je to borba sa vetrenjačama. Izrada i promocija internet prodavnice zahteva ozbiljan i kontinualan rad. Prvenstveno potrebna Vam je konkurentska prednost, ali takođe jedna internet prodavnica zahteva originalan i pregledan dizajn, koji će ne samo privući potencijalnog kupca, da pregleda internet prodavnicu, da se na njoj zadrži, ali i da joj se vrati i preporuči drugima. Internet prodavnica treba da omogući jednostavnu kupovinu, jasnu kategorizaciju i izdvajanja rubrika i proizvoda ( najnovije, akcije, najprodavanije...) Takodje web prodavnica treba da bude pregledna i jasna, sa odgovarajućim kvalitetom fotografija i adekvatnim opisom artikala. Internet prodavnica može imati i prostor za komentarisanje, gde će korisnici imati priliku da se izjasne o proizvodima koje su kupili.

 

Promocija Internet Prodavnice - Internet Marketing


Dakle pre nego što počnete da radite na promovisanju internet prodavnice, potrebno je obezbediti osnovne uslove izgleda i funkcionalnosti imajući u vidu ciljanog posetioca. Poseta i konverzija posete su dva različita pojma.


NAJBOLJA PROMOCIJA PRODAVNICE JE POVERENJE


Danas postoji mnogo internet prodavnica i vi treba da budete ispred konkurencije. Pored toga, ukoliko ste manje poznati tržištu, treba da ubedite kupca da vam veruje. Ne mali broj internet kupaca ima negativna iskustva i bili su prevareni bilo po pitanju naknadne cene, slabog kvaliteta, odziva i usluge i slično.. Treba da zadobijete poverenje potencijalnih kupaca, jedan od osnovnih načina je dobro izrađena internet prodavnica.


Potrebno je uložiti mnogo energije, vremena i novca da se posetilac, potenijalni kupac dovede na sajt. Glavni ciljevi tada treba da budu konverzija posete u kupovinu odnosno ponovna kupovina, sve ostalo je luksuz koji ne smete sebi da dopustite.


Prema marketinšim istraživanjima svaka konverzija između 2 i 5 posto se smatra uspehom, sve preko 5 posto je više nego uspešno ili imate tržištu veoma interesantana proizvod ili uslugu.


U slučaju konverzije ispod 2 posto, znajte da Vam je potreban analitički pristup i revizija kampanja ili pak samog koncepta Interent prodavnice.


KAKO SE PROMOVISATI NA INTERNETU


Budućnost se ne može zamisliti bez online poslovanja i on je namenjen je svim poslovnim ljudima, malim, srednjim i velikim preduzećima. Internet prodavnica će vam smanjiti troškove, poboljšati poslovanje i dati realan uvid, a samim tim i kontrolu nad prodajom. Internet prodavnica će omogućiti Vašim proizvodima ili uslugama da se vide u celom svetu. Nekada je bilo nezamislivo da se roba u maloprodaji iz Evrope prodaje u Americi ili roba iz Azije u Evropi. Danas je sve to moguće sa par klikova mišem.


U vremenu kada se brzo živi marketing ima veliki uticaj na sve nas. Danas je sve marketing. Kupujemo knjige koje su promovisane, kupujemo čokolade koje se reklamiraju, filmove o kojima se priča i tako redom... Posebno veliku ulogu na tržištu igra internet marketing. Gotovo je nemoguće zamisliti da će određeni proizvod ili usluga dobiti pažnju kakvu može da priušti isključivo marketing na Internetu.


Reklama na televiziji predstavlja veliki trošak i pruža mogućnost da je vidi određen broj ljudi. Online internet marketing nudi neograničene mogućnosti. Online marketing nudi mogućnost mnogo većeg pregleda i u neograničenom vremenskom roku. Dakle reklamu na televiziji pogledaćete danas, a sutra ponovo morate platiti termin,a reklamu na internetu možete pogledati svakog trenutka i to možda baš onda kada vam je potreban određen proizvod ili usluga. Potencijalni kupci su ti koji će tražiti Vas, bez potrebe da budete napadni i da iskačete iz frižidera. Dovoljno je da budete tu, da ste prisutni na tržištu.


Za brze rezultate možete koristiti Google Adwords, odnosno Google oglase. Google Adwords možete sami formirati ukoliko pratite odgovarajuća upustva, ali kao i za sve važi pravilo da je najbolje da se obratite stručnjacima. Internet marketing obuhvata čitav niz poslova, između ostalog i Google Adwords marketing. Rezultat koji za Vaš može da napravi Google Adwords sertifikovan partner je sigurno veći i isplatljiviji i plus počnite da cenite Vaše vreme.


Svaki marketing zahteva određena ulaganja. Shodno tome treba proceniti koji vid marketinga Vama najviše odgovara. Imajte u vidu da je komparacija ulaganja i povraćaja u slučaju Interent Marketinga veoma merljiva.


U dugoročne aktivnosti, odnosno ulaganje u internet marketing, spada i optimizacija sajta za alate za pretragu. SEO optimizacija za alate za pretragu podrazumeva ozbiljan pristup analizi kompletne marketing niše. SEO optimizacija nakon dobro urađene analize se ne radi na par ključnih reči po Vašem izboru. Naime, nakon analize ključnih reči (broj pretraga na mesečnom nivou za određeni jezik i područje) radi se analiza aktivnosti konkurencije. Na osnovu toga izdvajaju se najbolje ključne reči. To su reči sa najboljim odnosom tražnje / aktivnost konkurencije. Prvi zadatak je dovesti sajt na što bolje pozicije za izdvojene najbolje ključne reči, sa ciljem da se što pre dođe do povraćaja investicije, odnosno kontinuiranog razvoja. Nakon toga se radi na poslovima zauzimanja kompletne marketign niše, što naravno vremenski ipak zavisi i od aktivnosti konkurencije.

 

Kada se odlučujete za određen vid marketinga, postavite sebe na mesto kupca, odnosno potrošača. Postavite pitanja koja biste postavili da sami kupujete određen proizvod ili uslugu. Tada ćete moći da pružiti stručnjacima za Interent Marketing ili SEO ekspertima prave smernice jer Vi najbolje poznajete svoje poslovanje.


KOJA VRSTA PROMOCIJE NA INTERNETU JE NAJBOLJA


Google ads predstavlja najbrži način da dođete do rezultata i zaradite. Kod ove vrste oglašavanja sami određujete budžet i koliko ćete trošiti na dnevnom nivou. Plaćanje je po kliku. Cena klika zavisi od aktivnosti konkurencije. Što znači da ako vi predložite da ćete plaćati 5 centi po kliku, a 11 drugih konkurenta ponudi više, uz stalan prikaz nećete biti na prvoj strani ako ne ponudite više po kliku. Ova vrsta oglašavanja podrazumeva i stalno ulaganje i pratkično je merljivo po kliku. Primera radi, ako ste potrošili 100 eura na Google oglase a kroz posetu (nije presudan broj klikova) ste zatim ostvarili konverziju i profit manji od 100 eura, onda Vam se ne isplati. Ukoliko je profit veći od uloženog, možete se odlučiti da sledeći mesec povećate ulaganja kako bi povećali profit. Naravno treba da vodite računa da Vaš posao ne prevaziđe.


Poslovi SEO optimizacije su kontinualni. Ovde govorimo o dugoročnom razvoju, odnosno zauzimanju pozicija na Interent pretragama. Naravno po zauzimanju pozicija, potrebno je održavanje pozicija. SEO optimizacija sajta za razliku od Google oglašavanja ne donosi brze rezultate, ali donosi dugoročne rezultate i dugoročno je mnogo isplatljivija, odnosno više ne zavisite od cene klika.


Social media marketing predstavlja još jedan vid internet marketinga. On koristi društvene mreže za reklamiranje svojih proizvoda, odnosno usluga. Ovakav marketing omogućava direktan kontakt sa kupcima i potršačima, mogućnost napipavanja terena, poboljšanje poslovanja, kao i brzu reakciju na uspešnost kampanje i mogućnost korigovanja iste. Društvene mreže mnogi danas ipak pogrešno shvataju i koriste ih za direktno oglašavanje. Direktno oglašavanje putem društvenih mreža je možda jednom davno prolazilo kada toga nije bilo toliko. Danas su ipak društvene mreže ono što jesu bile zamišljene da budu na početku, a uporni oglašivači zapravo na kraju samo dobiju loš glas. Dakle pravilno korišćenje društvenih mreže jeste zaprvo dobar glas, i kada se pravilno koriste, društvene mreže su najbolje za izgradju postojećih klijenata i reklamu od usta do usta.


Najzad postoji i oglašavanje putem Newslettera, koje opet mnogi pogrešno koriste. Newsletter se isključivo koristi za oglašavanje kod poznatog kupca. Sve drugo je spam i obično uznemiravanje.


Kao što vidite mogućnosti su ogromne, samo je potrebno da ih pravilno iskoristite.

Komentari
UKLJUČI SE, OSTAVI KOMENTAR


Negativni ili pozitivni, svi komentari će biti objavljeni.
facebook komentari