Članak objavljen: 18.05.2014

PRIVATIZACIJA INTERNET PROSTORA

Autor: Goran Cvijetić - *nbgteam

 

Poplave u Srbiji pratim uglavnom putem izveštavanja najvećih medija na internetu. Najposečeniji domaći internet portali (B92, BLIC i drugi) redovno izveštavaju i naravno poplave u Srbiji su glavna vest. Pomislih koliko li najveći svetski mediji pridaju značaj dešavanjima u Srbiji, s obzirom na to da se ipak radi o katastrofi većih razmera. BBC, CNN, GUARDIAN itd… NIŠTA! GOTOVO NIJEDNA VEST NIJE OBJAVLJENA! glavne teme su im ratno-huškačke teme kao i teme za skretanje pažnje, a mahom je to sport.


Jutros kada sam pročitao vest da je i Novak Đoković isto primetio i uputio kritiku i apel nakon polufinalne pobede, poželeo sam da napišem ovaj članak, a shodno tome da već mesecima razmišljam na temu “Budućnost online poslovanja – Privatizacija interneta”.

 

Privatizacija Interneta


Sleceći tekst se ne odnosi isključivo na budućnost prodaje putem interneta (ubaci proizvod u korpu), već uopšteno na prisutnost i oglašavanje putem interneta. Jer online biznis ne podrazumeva samo posedovanje internet prodavnice, već bilo kakve internet prezentacije ili oglasa na drugim sajtovima, putem kojih Vas potencijalni klijenti mogu pronaći i kontaktirati.

 

Privatizacija interneta – Najmračnija predviđanja


Možda će neki od Vas sledeći tekst pročitati s nevericom i iskomentarisati ga kao teoriju zavere. Međutim, činjenice su sledeće...


Da skratim priču o istoriji Internet pretrage i borbi pretraživača, reći ću samo da Google nije prvi ni jedini pretraživač, ali ga za pretrage u zavisnosti od zemlje de zemlje koristi oko 80% korisnika interneta.

Skoro sam od kolege Nenada čuo vic: “Gde je najbolje sakriti mrtvaca? Na trećoj strani Googla.”


Veliki internet portali sve više zauzimaju prostor na Google pretragama. Vrlo je jednostavno. Imaju velike budžete, direktnu posetu razvijaju i putem drugih kanala (na kraju svake emisije ili vesti, na bilo kojoj televiziji voditelj kaže: “Više o tome na našem internet portalu …”). Na SEO optimizaciji sajta rade timovi. i najzad, što je najbitnije za napredak sajta, na pretragama ovi sajtovi izbacuju veliki broj tekstova na dnevnom nivou.


Velike internet prodavnice (Amazon, Ebay...), zapravo su to danas online tržni centri na kojima možete otvoriti svoju prodavnicu (putem API-ja čak je moguće povezivanje sopstvene internet prodavnice sa njima, čime Vam je omogućeno da u sopstvenoj prodavnici, kroz jedinstvenu administraciju, birate koji će proizvodi i u kojim velikim tržnim centrima da se pojave). Super, ali koliko prodavnica i koliko proizvoda se trenutno nudi na Amazonu i šta je prioritet? Naravno, uvek je i uvek će prioritet kupovine biti kvalitet i cena. Ali tu upravo dolazimo do glavnog problema, koji se zapravo sa tradicionalnog poslovanja prenosi i na internet prodaju, a to je veliki jede malog. Jer veliki uvek ima bolju cenu, a napredna tehnologija mu omogućuje da mu ni s kvalitetom ne možete parirati.


Google, Yahoo, Facebook, Wordpress, Magento i mnogi drugi veći i manj Vam nude različite softvere, načine i mogućnosti da pokrenete Vašu internet prodavnicu. Mnogi Vam čak to nude besplatno. Ali vremenom ćete shvatiti koliko Vas to zapravo košta. Da, zaista danas možete samostalno i besplatno (ako ne računamo uloženo vreme) napraviti svoju internet prodavnicu. Ali opet se vraćamo na gore pomenute probleme promocije putem interneta, jer ako u tu internet prodavnicu niko ne dođe i niko ne kupi ništa, onda ste uzalud potrošili vreme.


Tradicionalni problemi konkurentnosti važe i na internetu. Seljaka da napravi i upakuje ajvar u sopstvenoj režiji koštaće mnogo više nego proizvođača koji to radi na veliko. U slučaju da seljak ima kvalitetniji i zdraviji organski proizvod, ipak će se susresti sa problemom razvoja mreže prodaje. Kada govorimo o proizvodima visoke tehnologije onda je taj jaz još veći. Može se reći da mali biznis tu nema šta da traži, izuzev da proda inovaciju velikoj korporaciji. Internet kupac je razmaženiji iz prostog razloga što mu se nude veće mogućnosti pretrage (na internetu promenite radnju za sekund) te cena i kvalitet usluge postaju još bitniji.


Rat na internetu je počeo. Čuli ste sigurno za rat Kine i Googla. Za pokušaje izglasavanja zakonskih ograničenja interneta u Američkom senatu. Čuli ste da je Američka vlada tražila pristup Googlovoj bazi. Čuli ste za razne ulične proteste sa ciljem sprečavanja ograničavanja interneta širom sveta. Od Islanda do naših bliskih suseda Slovenije i Hrvatske. Ne, to nije politika ako znamo da iza svega stoje interesi velikih korporacija.


Jedan od najmračnijih scenarija kaže da bi, pored totalne kontrole, u skorijoj budućnosti imali slobodan internet za otprilike 200 najvećih sajtova, a pristup svim drugim sajtovima bi morali da platite.


Obrazlaženje: Cilj svakog biznisa je profit; Da biste ostvarili profit morate biti konkurentni; Krajnji ishod borbe sa konkurencijom je monopol.

 

Da li Google postaje monopolista interneta i da li će ostati nezavistan i pošten, kao što to sve učestalije ponavljaju? Kaže naš narod "gde ima dima ima i vatre", a takođe postoji i izreka "svaki čovek ima svoju cenu". Pritisci na Google su već počeli, što su njihovi predstavnici javno priznali. A s obzirom na to da u današnjem potrošačkom društvu sve ima svoju cenu, tako i Google ima svoju cenu. Znajući da velike korporacije putem državnih i vojnih aparata ne prezaju od žrtvovanja miliona ljudi, zar zaista još neko misli da bi teško i neizvodljivo bilo preuzimanje kontrolnog paketa akcija Googla.

Postoji naravno problem javnosti. Međitim, javnost je već toliko puta obmanjivana i manipulisana, da velike korporacije za rešavanje tog problema već poseduju i iskustvo i znanje.


Zaključak: Mračni scenario monopolizacije i privatizacije interneta je jednostavno u karakteru kapitalizma; Na to da li će se desiti najmračniji scenario ili će ipak biti drugačije, kao pojedinac ili mala firma ne možete se bitno uticati na to.

 

Da ne budem pogrešno inpretetiran, apelujem da ne ostajete nemi posmatrači. Kao što je to uradio Novak Đoković, iskoristite svaku priliku i podržite svaku pravednu akciju. U kontekstu online poslovanja, ono što želim da kažem je da se stvari na internetu brzo menjaju i da je tako opstanak i budućnost online biznisa u praćenju i prilagođavanju.

 

Borba za prostor na internetu


Zanemarimo mračna predviđanja, ali internet se definitivno menja i sam po sebi. Zapravo po prirodi biznisa i monopolizuje. Prisutnost na internetu i oglašavanje je sve skuplje. Sećam se vremena kada je na Google i ostalim pretragama, uz malo napora bilo lako dovesti sajt na prve stranice za određene ključne reči i kada je konkurencija bila zanemarljiva.


Danas, isto kao što u tradicionalnom poslu kasni ulazak na tržište podrazumeva veća ulaganja, tako i na internetu podrazumeva sve manje prostora.


Ako govorimo isključivo o pretragama, vrlo je jasno za određenu ključnu reč na prvoj stranici Google ima mesta samo za 10 organskih pretraga, plus plaćeni oglasi. Da pojasnim termin “ključna reč na pretragama”, s obzirom da i dalje od dosta klijenata kada im ponudimo usluge internet marketinga dobijamo odgovor da im to ne treba, da će to sami ili pak da se već nalaze na prvim stranama. A onda nam pokažu da se nalaze na prvim stranama kada kucaju url ili naziv svoje firme. Klučna reč ili fraza je ona reč koju korisnici interneta NAJVIŠE TRAŽE kada se interesuju za Vašu uslugu ili proizvod. Neke reči mogu biti više tražene od drugih. Upravo za najtraženije reči ili fraze je najveća konkurencija. Svi bi voleli da im sajt izađe na prvoj strani Google pretraga kada se kuca reč koju mesečno traži stotine hiljada ljudi.


Borba za manje tražene ključne reči, odnosno fraze, je danas takođe velika. Tako, kada saberete broj pretraga za manje tražene ključne reči, ne samo da je moguće da govorimo o ozbiljnom potencijalnom tržištu, već dovođenje posetioca putem ključne fraze (primer fraze: izrada internet prodavnice za prodaju obuce) može predstavljati gotovo sigurnu konverziju. Naravno za konverziju posete u klijenta ili kupca, potrebno je ispuniti sve preduslove... Da je posetilac doveden tačno na sadržaj koji je očekivao i tražio. Da je sajt funkcionalan i reprezentativan kako bi ulio poverenje posetioca. I najzad, da mu Vaša usluga odgovara cenom i kvalitetom.


Postoje različite tehnike SEO optimizacije koje se primenjuju da bi stranice sajta dospele na prve strane pretraga, kao što je to plaćeno oglašavanje. Da pojasnim. Ako platite oglas po kliku, to nužno ne znači da ćete automatski biti na prvoj strani, jer  to zavisi od aktivnosti konkurencije. U tom smislu, ako vi platite 0.05 dolara po kliku a postoji velika konkurencija koja će da plati više onda ćete morati da licitirate za klik. Dešavalo se i dešava se da veliki igrači licitiraju i preko 20 eura po kliku i preuzimaju gubitke samo da bi odgovorili na napade konkurencije.


Slična borba za prostor se dešava na društvenim mrežama. Facebook više nije ono što je bio. Nije to više klasična društvena mreža. Pravljenje i promocija biznis stranica (fanpage), kao i  plaćeno oglašavanje pretvorilo je Facebook u komercijalni medij. Isto se dešava ili će se desiti sa ostalim društvenim mrežama, online tržnim centrima i internet portalima. Sve se na kraju komercijalizuje.

 

Budućnost je ipak u Vašim rukama


Mnogi poslovi i mnoge firme, već odavno su prisutne na internetu i sve veći značaj pridaju razvoju online biznisa. Pojedinci i marketing menadžeri su sve edukovaniji i sve im je jasniji značaj interent marketinga.


Prošle nedelje, sa kolegom Slavkom bio sam na sastanku sa novim potencijalnim klijentom. Ispostavilo se da je novi potencijalni klijent zapravo klijent koji nam se obratio još pre 2 godine. Tada, pre dve godine naše usluge su mu bile skupe. Klijent je tada odlučio da angažuje freelancere (polustručne ili stručne pojedince za pojedinu oblast) kako bi smanjio početne troškove. Međutim. ispostavilo se da usluge koje je dobio nisu bile visokog kvaliteta. Da je menjao izvođače poslova, te da ga je u krajnjoj liniji ceo posao skuplje koštao, a da je podrška bila spora i nestručna. Svi ovi gubici su zanemarljivi u poređenju sa gubicima potencijalnih kupovina za te dve protekle godine. Takođe, gubitak zauzimanja pozicija na Google pretragama je veliki s obzirom da ga sada posle dve godine čeka mnogo veće ulaganje kako bi se probio na bitne pozicije. Jer u međuvremenu je konkurencija porasla. Jedini pravi dobitak za klijenta za svo to izgubljeno vreme je edukacija. Primetio sam da je klijent postao edukovaniji da koristi tehničke termine i najzad sam primetio da mu cena više nije presudno merilo. Već rezultat, odnosno odnos uloženog i potencijala dobiti.


U te dve godine klijent je ipak uspeo da dođe do prometa od oko 1 milion dinara na mesečnom nivou, putem prodaje u internet prodavnici, te sada našem timu postavlja target podizanja prodaje na 5 miliona kao i targete unapređenja vizuelnog identiteta.


Pomenuta priča nije naše jedino iskustvo. Zapravo se u ovom poslu češće susrećemo sa takvim pristupom i ishodima. Neshvatljivo je da ljudi, iako i sami za pretragu prvenstveno koriste internet, kada dođe do toga da pokreću svoj posao ili ga razvijaju, gledaju da uštede upravo tamo gde gube. Kod otvaranja fizičkog lokala je jednostavno. Lokacija, lokacija, lokacija na pravom mestu. I naravno svi drugi troškovi uređenja i otvaranja lokala. Međutim, kad dođu do internet lokala, ljudi prosto tu činjenicu zanemaruju. A vrlo je jednostavno. LOKAL NA INTERNETU takođe mora biti na prometnom mestu. I ako ne znate to da uradite ili prosto ne želite da se bavite time, onda taj posao poveravate stručnim licima ili agencijama. Kome ćete poveriti postavljanje keramičkih pločica u lokalu? Keramičaru ili momku koji će Vam to uraditi gotovo za džabe da bi naučio posao?

 

Angažovanje stručnjaka


Svetski trendovi razvoja biznisa, a posebno ako govorimo o online biznisu, su izbegavanje zapošljavanja, već angažovanje proverenih stručnjaka ili agencija za obavljanje privremenih ili stalnih poslova. Ovaj trend su mi potvrdili moji saradnici i poznanici koji žive i rade u zapadnoj Evropi i Americi. Naime firmi se više isplati da za stručne poslove angažuje spoljnog saradnika. Razloga za ovakav pristup je više. Na prvom mestu to je kvalitet usluge. Ali takođe jedan od razloga izbegavanja zapošljavanja je cena. Naime radnik ili radnici firmu koštaju mnogo više, jer tu su doprinosi, bolovanja i odmori. Najzad spoljnog saradnika ili agenciju je lakše zameniti nego radnika, kojeg prvo treba otpustiti, a zatim obučiti i prihvatiti novog.

 

Svetlost na kraju tunela


Internet kanal kao sredstvo za oglašavanje i prodaju je danas sa sigurnošću broj jedan. On pruža velike mogućnosti, ali je konkurencija sve veća i troškovi ulaza i opstanka na Internet tržištu su sve veći. Danas kada govorimo o internetu onda zapravo manje-više govorimo o Googlu.


Zaboravite gore pomenuta mračna predviđanja budućnosti interneta. Mi danas imamo pošten Google koji se odlučio za lokalizaciju pretraga (heuristika Google robota koji posećuju sajtove i shodno sadržaju prilagođavaju pretragu lokalnom biznisu). Koji ne voli nepoštenu igru (razne spam i mass marketing automatizovane tehnike). I koji Vam omogućava razvoj shodno Vašim ulaganjima. Naravno i Google je firma koja teži profit i koja se razvija u smeru da postane monopol, ako već nije. Međutim, dok god je to poštena igra, dok god ga ne kupe velike korporacije i dok god mu ne promene heuristiku ili ga ograniče, Google je najbolje sredstvo i kanal za razvoj online biznisa.


Ne brinite o smaku sveta ili smaku interneta. Oni će se sigurno desiti kada se za to stvore povoljne prilike. I najzad, da ne propustim da još jednom pohvalim Novaka Đokovića. Svaka čast. Uvek pronalaziš načina da nas sve prijatno iznenadiš. Ti si čovek i zaista najbolji srpski brend i promoter ove zemlje.

Komentari
UKLJUČI SE, OSTAVI KOMENTAR


Negativni ili pozitivni, svi komentari će biti objavljeni.
facebook komentari